Spirulina to mikroalga, która jest przepełniona substancjami odżywczymi, które dobroczynnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Nic dziwnego, że suplementy diety, w których występuje spirulina, stały się tak rozchwytywanym produktem. Ta niepozorna roślina może produkować energię z promieni słonecznych, co jak wiadomo ma bardzo duże znaczenie dla optymalnego zdrowia człowieka.
Spirulina zawiera spora ilość magnezu, potasu i manganu, a przy tym jest bardzo niskokaloryczna. Białko, które zawiera mikroalgi, jest bardzo dobrze przyswajalne przez ludzki organizm i co ważne – zawiera niezbędne aminokwasy.
Dodatkowo spirulina () znana jest ze swoich właściwości neutralizujących wolne rodniki. Jest ona bowiem silnym antyutleniaczem i ma właściwości przeciwzapalne. Chroni więc DNA przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które powodują przewlekłe stany zapalne. Te z kolei przyczyniają się do rozwoju wielu chorób, w tym także chorób o podłożu nowotworowym. Tak więc mikroalgi pełnią funkcję przeciwutleniaczy, broniących nasz organizm przed szkodliwym atakiem czynników zewnętrznych. Suplementy diety ze spiruliną są wykorzystywane do optymalizacji pracy układu sercowego i skutecznie obniżają poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów.
Zabezpiecza też organizm przed utlenianiem się lipoprotein LDL we krwi. Spirulina wykazuje właściwości zapobiegające powstawaniom nowotworów w jamie ustnej. Jej spożywanie zmniejsza występowanie raka oraz ogranicza rozrost guzów nowotworowych.